Laila Kjærbæk: Nøglen er et godt bagland

Laila Kjærbæk, Ph.d., Lektor, Institut for Sprog og Kommunikation, SDU 

Laila Kjærbæk er en driftig kvinde, der forsker, holder foredrag, fungerer som konsulent og blander sig i debatten.

Og efter at have stået i spidsen for Det 15. Nordiske Symposium om Børnesprog kan hun nu også skrive konferencevært på visitkortet. En konference, der i den grad blev en sejr for det syddanske forskningscenter, hvor hun arbejder.

Med en hverdag som forsker og underviser i børns sprog og sprogtilegnelse var Laila Kjærbæk nærmest selvskreven til rollen som konferencevært for det Nordiske Symposium om Børnesprog i 2018. Som lektor i sprogtilegnelse på Institut for Sprog og Kommunikation på Syddansk Universitet har hun fra forskellige vinkler undersøgt børns sprog, og tidspunktet føltes rigtigt til at dele den viden på en ny måde.

Da Laila Kjærbæk sammen med sine kolleger fra Center for Sprog og Læring kom i spidsen for en konference, var det med forventning om et mindre arrangement for ca. 60 deltagere. I sidste ende formåede konferencen at tiltrække hele 200 specialister fra hele Norden til de to dage i Odense.

”Det var rigtig sjovt at forberede og afholde konferencen. Og det gjorde det kun endnu sjovere, at det var så stor en succes. Både forskere og praktikere deltog med posters og mundtlige oplæg, hvor de delte deres erfaringer og forskningsresultater. Der var så mange foredrag af høj kvalitet,” fortæller hun. ”Typisk er det jo internationale konferencer, men det har været sjovt og spændende at lave det i en nordisk kontekst. Der er så mange ting, der binder os sammen her i norden. Rent sprogligt, men også kulturelt og samfundsmæssigt. Det kan jo også have en indflydelse på sprogudviklingen.”

Man kan komme til at præge det

Effekterne af at have stået i spidsen for det 15. Nordiske Symposium om Børnesprog har da også allerede vist sig. Fx kan Laila Kjærbæk og kollegerne ved Institut for Sprog og Kommunikation godt mærke, at de har fået markeret sig inden for feltet.

”Man kommer i kontakt med rigtig mange, og det er det, når man har mødtes, så gør det mange ting lettere fremover,” fortæller hun. Og oplevelsen har allerede givet mod på mere: ”Man har jo muligheden for at præge det i den retning, man selv synes er interessant. Og så kan jeg godt lide at prøve nye ting. Det er en anden måde at samarbejde med sine kolleger på. Ens faglighed kommer i spil på en ny måde.”

Nøglen er et godt bagland

Den store succes blev en øjenåbner for Laila Kjærbæk, der ellers havde planlagt og uddelegeret undervejs. For hende og holdet udviklede arbejdsbyrden sig undervejs på grund af den store succes.

”Der er mange ting, som man ikke kan planlægge sig ud af. Til sidst var vi to, der arbejdede nat og dag. Det skal man være villig til, og man skal have et godt hold, der kan understøtte arbejdet og hjælpe til undervejs. Der var det godt at have en nogle gode studentermedhjælpere,” understreger Laila Kjærbæk.

”Jeg synes, det er vigtigt at få sagt, at der er en arbejdsbyrde. Man har brug for opbakning fra sin organisation, og det havde vi heldigvis fra Instituttet. Når der opstår uventede ting, skal man have nogen at trække på, så man ikke knækker. Men man får rigtig meget ud af det både personligt og fagligt!”

Netop i forbindelse med aflastning kunne Laila Kjærbæk hente hjælp hos Inspiring Denmark: ”I kunne overtage nogle af de opgaver, der ville tage ekstremt lang tid for mig. Og det er også noget af det, man skal overveje. Hvem er bedst til at overtage de opgaver? Der har I altså nogle kompetencer, som vi ikke har. Vi endte også ud med nogle flotte plakater, som vi sidder og kigger på nu. Og så tænker vi på, hvor stor en succes, det var,” siger hun og griner. ”Man skal have et godt bagland at støtte sig op ad, men så er det til gengæld også sjovt.”

FAKTA

Inspiring Denmark er den syddanske organisation for udvikling af erhvervsturisme. Vi arbejder for at tiltrække internationale konferencer til Syddanmark i samarbejde med blandt andet forsknings og uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og kommuner. Vil du også være konferencevært? Læs mere her.