2. July 2019

Emma skaber store fortællinger i små øjeblikke

Emma-1-e1562072779285

Vinder af ”Naturen i Syddanmark”

Emma Laycock bor i Fredericia med Basse, en syv år gammel hund med store brune øjne. Med hendes egne ord begyndte fotograferingen for hende allerede som barn, hvor hun, med hendes egne ord, er vokset op i et mørkekammer. Selve livet som fotograf tog først rigtig fart for seks år siden.

Emma Laycock er født i Odense, men hendes liv som journalist har ført hende vidt omkring. I dag bor hun i Fredericia i et charmerende byhus, som hun renoverer. På førstesalen har hun sit fotostudio, og i stuen hænger hendes billeder af natur og byliv. Alle med et kunstnerisk udtryk og leg med lys og linjer.

.

Fra interesse til levevej

For Emma Laycock skal tingene have mening. Det betyder dog ikke, at tingene er planlagt lang tid på forhånd, men i højere grad, at hun er drevet af, at tingene skal give hende glæde og værdi i det nu, hun er i.

At hun bor her i Fredericia, var ikke skrevet i stjernerne. Det var det at deltage i fotokonkurrencen som sådan heller ikke: ”Jeg havde faktisk helt glemt, at jeg havde sendt billedet ind. Jeg var sådan helt: Nå gud ja, det havde jeg da egentlig også gjort”, griner hun.

Og at ende med at leve af at fotografere havde den tidligere journalist heller ikke planlagt ud fra. Efter at have lagt kameraet på hylden som helt ung kom interessen tilbage for små seks år siden. Efter mange år som nyhedsjournalist på bl.a. BBC, TV2 og DR, og efter et sygdomsforløb med kræft, valgte hun at købe et rigtig godt kamera og fordybe sig i fotograferingen.

”For en fem-seks år siden genoptog jeg den lille hobby der, og så, ja, så voksede det på mig. Det kom til at fylde mere og mere, og nu fylder det rigtig meget,” forklarer Emma Laycock og kigger på mig. ”Ja, hvis man har et helt studio på førstesalen, fylder det nok lidt,” svarer jeg smilende. Hun griner: ”Ja! Jeg er ikke uddannet. Det er bare ren selvlært; YouTube, hvordan gør jeg det-agtigt. Og så finder jeg ud af, hvordan man gør det.”

Det er dog ikke portrætbillederne fra førstesalen, der er endt med at fylde Emma Laycocks arbejde. Reportager og kunder der vil have genrebilleder af virksomheden, fylder mere. Det gør dog ikke Emma Laycock så meget: ”Hvis der er elementer af storytelling, så synes jeg, det er sjovere.”

.

Naturen i Syddanmark

Emma Laycocks billede opstod i et hverdags øjeblik på hendes vanlige tur på Østre Strand ud for Fredericia. Mange dage begynder og slutter sammen med hunden Basse med udsigten over Lillebælt, hvor natur og industri finder hinanden på vandet.

”Jeg går rigtig mange ture nede ved Østre Strand med hunden, og tit har jeg mit kamera med. Bare lige, hvis der nu skulle opstå et eller andet. Dét var der bare lige, og så tog jeg billedet. Så der er ikke vildt mange tanker bag det. Det er sådan spontant opstået, men på et sted, som jeg kender og holder rigtig meget af.”

.

Et hverdagsglimt, der vandt juryens hjerte

Billedet er et lille glimt af Fredericias udvikling. Prammen i baggrunden fragter piller fra byggeriet på havnen. Dem, der stabiliserer havbunden, når der bygges nyt. Både linket mellem natur og udvikling, men også lyset og linjerne i billedet, var med til at vinde juryens hjerte.

”Du kan også noget med linjer, kan jeg se på de andre billeder,” siger jeg med henvisning til de mange fotografier i rammer i stuen. Emma Laycock griner: ”Ja, det er ligesom det, der er mit udtryk. Det er noget med linjer. Det ved jeg ikke lige hvorfor, det er sådan.”


Vil du vide mere?

Emma Laycockss virksomhed Laycock Media

Mere om Inspiring Denmark

Mød også Per Thyssen og Jonas Legarth, der vandt i de andre kategorier.

.