19. August 2019

Vi skal have rum i vores hjerner til at modtage viden

FEST-FIDA-konference

Du fortæller historier hver dag. Om turen til bageren, om en kollega på arbejdet eller om dine drømme for næste sommerferie. Nogle mennesker er så dygtige til fortællekunsten, at det er deres arbejde. Og i sommeren 2021 vil over hundrede af disse mødes i den sydfynske hovednerve for kultur.

På vegne af FIDA, Fortællere i Danmark, byder historiefortæller Maria Junghans i 2021 sine internationale fagfæller velkommen til FEST – Federation for European Storytelling i det naturskønne Svendborg.

Fortællertrangen har altid været der, fortæller Maria Junghans og tager en tår af kaffen. ”Vi kan spore, at jeg var 2,5 år, hvor min mor skrev i Barnets Bog: “Du fortæller mange historier. De handler alle sammen om nogen, der har slået sig – gerne bamser”.”

.

Friheden til at skabe og fortælle

I 2010 fandt hun ad omveje BestTellers og mødte på et kursus blandt andre skuespiller og historiefortæller Vigga Bro. Hun blev efterfølgende Maria Junghans’ underviser og mentor.

”Historiefortælling, som det er nu, er en mesterlære, hvor man udser sig de fortællere, man synes er dygtige, og spørger dem, om de vil undervise en eller har et kursus. Sådan bygger man sin uddannelse op,” fortæller Maria Junghans.

I dag underviser hun selv kommunikatører, fortæller til forskellige arrangementer og er formand for den frivillige organisation FIDA. I 2021 vil titlen konferencevært blive tilføjet. En indsats, der i år udløste udviklingsprisen til WORDS-festival i Helsingør for arbejdet med tiltrækningen af FEST-konferencen.

 

.

Fra konferencegæst til konferencevært for FEST

Maria Junghans’ erfaring dækker næsten alle sider af konferenceoplevelsen; fra receptionist og tjener til deltagelse ved megakonferencer med 20.000 deltagere. Det har givet hende forståelsen for det visuelle indtryk, og madens betydning blev cementeret.

”Jeg har hele tiden været observerende, når jeg har deltaget på små og store konferencer,” fortæller hun, med et fokuseret blik i de gråblå øjne. ”Nu har jeg så to års erfaring med FEST som deltager. Det første år var jeg meget observerende på, hvad det var; hvem er hvem, hvordan skaber man netværket, og hvem har indflydelse? Det andet år var mit fokus på rammerne og organiseringen.”

Hendes observationer har samtidig ledt til, at netop formen på konferencer er noget, som FIDA skal udfordre. Deltagerne skal have mulighed for at klare hovedet, bruge kroppen og reflektere over den delte viden. Det skal have plads og prioritet i fortællekonferencens program.

”Vi skal have rum i vores hjerner til at modtage den viden, der kommer. Programmet skal give inspiration til, at de gerne vil afsted, og samtidig skal der være pause til, at det kan lagres,” forklarer Maria Junghans.

.

Naturen ind til konferencen, og konferencen ud i naturen

En del af rummet for refleksion og pauser vil blive naturen i Svendborg der, hvor konferencen primært vil blive afholdt. Workshops i vandkanten og walk-and-talks i skoven er med i planlægningen for at skabe åndehuller.

”Det her med at komme ud og gå i naturen, skal vi have med. Også fordi konferencen ligger der, hvor det gør,” forklarer den engagerede fortæller. ”Jeg så nogle kvinder, der var stukket af fra en workshop for at gå ned at bade. Så tænkte jeg, ja – hvis vejret er til det, skulle man måske bare holde en vandkantsworkshop, hvor man kan bruge de forskellige sanser.”

 

Valget af Svendborg som destination er ikke tilfældigt. Maria Junghans bor der selv på grund af områdets kreative miljø, kulturelle tilbud og naturskønne omgivelser. ”Vi vil gerne give deltagerne et mere varieret billede af, hvad Danmark er, og også give danskerne er mere varieret billede af, hvad Fyn er,” fortæller hun smilende, mens hænderne fortæller med.

Generelt er håbet for FIDA, at FEST-konferencen kan blive en inspiration for andre konferenceværter. Både for at skabe konferencer, hvor deltagerne får mere viden med hjem, og for at give dem en større oplevelse af destinationen. ”Det kunne være fantastisk, hvis konferenceværter turde være lidt mere modige og sige, ‘lad os tage ud af konferencecentret, og lad os i højere grad bruge det som et udgangspunkt for konferencen’.”

.

Nordiske ambitioner

For de nordiske deltagere vil konferencen forhåbentligt begynde to dage forinden. Håbet er, at fortællere fra hele Norden vil mødes med målet om videndeling, større organisering af fortællermiljøet i Norden og påbegyndelse af arbejdet om en statsanerkendt uddannelse på linje med andre formidlingsuddannelser; f.eks. skuespillerskolerne og forfatterskolen.

”Det er et af vores mål, og det kræver, at vi samarbejder på tværs,” forklarer Maria Junghans. I september kommer tre nordiske fortællerkolleger til Fyn, og her skal de bl.a. besøge Børnekulturhuset Fyrtøjet og H. C. Andersen Centret; ”De kan trække noget viden fra projekterne om kulturarvsformidling, kulturarvsbevarelse og formidling af fortælling gennem et univers samtidig med, at de har en fortællerskole for børn,” Maria Junghans smiler stort; ”Aha! Så de starter allerede op dér med grundlaget for næste generation af fortællere.”

.

At realisere konferencerne

Der er dog ingen genvej til at skabe konferencerne. De skal finansieres, og programmerne skal koordineres. Der er dog en ro i Maria Junghans, der med et positivt sind tager opgaverne som en oplevelse, der giver stor værdi til et miljø i udvikling. Også samarbejdet med Inspiring Denmarks Project Manager Christian Adelhardt giver hende luft i opgaverne.

Et af de mange samarbejder i konferencedagene vil være frivillige. Og netop dette er en af de opgaver, som Maria Junghans forestiller sig vil blive særligt spændende, da fortællermiljøet i disse år oplever en øget popularitet. Unge mennesker, der ikke selv er kunstnere, deltager i højere omfang som publikum og frivillige for at kunne høre mundtlige fortællinger.

”Fortælling er meget nærværende. Det er ned i tempo, for man kan ikke nå så meget, når man skal sige ordene, som hvis man bare kunne skimlæse,” forklarer en begejstret Maria Junghans. Hun tror samtidig på, at det handler om kulturen i vores samfund; ”Lige nu har vi bare meget brug for det. Det handler nok om tiden og om evnen til at ramme de rigtige mennesker med de rigtige ord.”


Maria Junghans’ tre bud på en bedre konference

  • Giv de nye deltagere på konferencen en mentor, der kan introducere til konferencens form og de andre deltagere.
  • Brug stilheden på konferencen. Lav en walk and talk, der begynder med en introduktion til problemstillingen. Herefter vandres i stilhed og reflektion, inden der ved endestationen laves en præsentation af løsningsforslaget (uden powerpoint).
  • Destinationen skal bruges. Præsenter borgerne i området for konferencens indhold og inddrag natur, biblioteker og venues.
 

 

 


FAKTA

I mundtlig fortælling har fokus på gestik, mimik, tonering og andre interpersonelle teknikker.

Maria Junghans er en anerkendt dansk fortæller. Hun fortæller på dansk, engelsk, tysk, italiensk og spansk og modtog i 2017 Historiske Dages Fornyelsespris og i 2019 WORDS Udviklingspris for tiltrækningen af FEST-konferencen. Læs mere

FIDA – Fortællere i Danmark repræsenteres i bestyrelsen af Peter Barner-Rasmussen, Esther Rützou, Susan Ørum og Thomas Kirk. Læs mere

FEST – Federation for European Storytelling er et globalt netværk inden for fortælling, og den årlige konference er den største af sin art. Læs mere


Inspiring Denmark er den syddanske organisation for udvikling af erhvervsturisme. Vi arbejder for at tiltrække internationale konferencer til Syddanmark i samarbejde med blandt andet forsknings og uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og kommuner.

.