17. June 2019

Konferencer giver mulighed for at positionere sig

hepa

Professor og forskningsleder for forskningsenheden Active Living på Syddansk Universitet Jens Troelsen er en travl mand.

Lige nu befinder han sig i opløbsmånederne til konferencen HEPA – European Network for the Promotion of Health-Enhancing Physical Activity, der afholdes d. 28.-30. august i Odense. En konference, der i Jens Troelsens øjne er med til at positionere forskningsenhedens virke og i hans øjne, understreger vigtigheden af at formidle forskningen.

Interessen for at kombinere by og sport blev allerede cementeret under Jens Troelsens ph.d.-studie om cyklingen som transportform med udgangspunkt i projektet Odense – Danmarks nationale cykelby. Ud af projektets 52 delprojekter var bl.a. byens logistik i forhold til cykler styrket og andelen af cyklister øget med 20 %.

”Det er min vej ind i forskningsområdet Active Living,” fortæller professoren, der har været med til at bygge forskningsenheden op fra det helt små i 2013 til nu at omfatte 25 medarbejdere. ”Vores selvforståelse er vokset løbende siden dengang, og det er derfor, at vi påtager os opgaven som vært for konferencer. Den vision vi lavede var, at vi ville være en international spiller.”

.

Fra internationale ambitioner til international spiller

Forskningsenhedens brand og renommé er da også godt på plads, hvorfor forskningsgruppen nu er i en liga, hvor HEPA-konferencen i 2017 kunne vindes hjem til Danmark. Hjem, fordi den fik sin genfødsel i 2005 på Gerlev Idrætshøjskole, da skolens daværende forstander fik samlet foreningen igen efter flere års standby.

”Det er en anerkendelse af vores virke og forskning, at forskningsgruppen er valgt som værter i 2019,” fortæller en stolt Jens Troelsen. ”Og vi slog da også på, at vi ’fik den hjem til Danmark’, da vi skrev ansøgningen til komitéen.”

Under konferencen vil der være 150 indlæg inden for området fysisk aktivitet, der fremmer sundhed. Derfor spænder emnerne også fra børn til ældre og fra cykling til policy making. Det hele skal inspirere forskere, by- og trafikplanlæggere, skoler, beslutningstagere og interesseorganisationer.

Blandt andet deltager Jan Gehl, der er grand old man inden for byplanlægning, og Melody Ding, australsk økonom med fokus på ressourcer i byplanlægning.

.

Forskning med et formål

Buddet på konferencen blev udviklet i samarbejde med Inspiring Denmark, som Jens Troelsen nu har samarbejdet med i en årrække.

”Jeg kunne hurtigt se det som fordelagtigt i forhold til enhedens ambitioner om at begå os internationalt,” fortæller Jens Troelsen. ”Senest har jeg samarbejdet med Morten Olstrup om at få aftalerne på plads – det har været meget berigende. I er med til at give det finish, som skal til.”

Konferencen byder udover de mange videnskabelige indslag også på sociale elementer, hvor deltagerne kommer ud i Odense by. Første aften byder på reception på Odense Rådhus, hvor viceborgmester Tim Vermund byder velkommen. Derefter kan deltagerne gå på opdagelse i byen på tre forskellige måder; en vandring i H. C. Andersens fodspor, en tur ned ad Odense å eller en byvandring i det nye Odense.

”HEPA-konferencen har en størrelse, hvor folk kan nå at snakke med hinanden. Det er lidt en familie, og at deltage på HEPA er en styrkelse af ens netværk, særligt fordi den har en størrelse, hvor man kan nå at tale med alle,” fortæller konferenceværten. ”Men man deltager selvfølgelig også for at styrke sin viden, og for at kunne omsætte det til praksis og nye strategier. Det er dét, de fleste HEPA-medlemmer får energi af – at det omsættes til den virkelige verden og bliver forskning med et formål.”

.

Det er ikke bare noget, man gør

Værtsrollen deler Jens Troelsen med sin kollega Thomas Skovgaard, da det er en stor opgave ved siden af hans øvrige arbejde som forskningsleder og forsker. Derudover har gruppen valgt at hyre en PCO og en studentermedhjælper på 15 timer om ugen.

”Det er altid noget. Næsten dagligt. Når vi sender nyhedsbrev ud til 2000 mennesker, er der uundgåeligt nogle ting, vi skal forholde os til. Det er ikke bare noget man gør,” forklarer Jens Troelsen.

”I januar skulle vi udvælge symposier. I anden runde skulle vi udvælge abstracts, og her skulle nogle vælges ud til posters,” forklarer Jens Troelsen om den lange runde med præsentationer. ”Der har været tre runder, hvor folk kunne sende ting ind, og hver gang skulle vi skille skidt fra kanel. Nu er det registrering med forskellige priskategorier, vi skal jonglere.”

.

Gevinsten ved værtsrollen

Processen med planlægningen har været lang for den driftige forsker, der også har reflekteret over gevinsten ved det store arbejde. Opløbsmåneder er hektiske, hvor værten skal samle de mange elementer omkring konferencen.

”Der er mange ting i alle mulige retninger, og lige nu er det meget tidskrævende. Det er ikke en byrde, jeg har jo selv ansøgt om opgaven. Men om jeg får sommerferie i år – ja, det håber jeg,” fortæller Jens Troelsen, mens der fornemmes et smil gennem telefonen.

Samme år som Jens Troelsen sendte sit bud ind på HEPA, var han også med til at afholde konferencen ”Drøn på skolegården”.

”Drøn er en national konference og et andet folkefærd. Vores selvforståelse i forskningscentret vokser – nu er det os, der er værter for konferencerne, som man tog til med ærefrygt som ph.d-studerende. Nu har vi den!” fortæller han. ”Det giver noget internt i enhedens selvforståelse. Det oplever jeg lige nu. Så jeg er sikker på, at det også gavner os fremadrettet. Det vil være en konference, folk tænker tilbage på, og det bliver tydeligt for dem, hvem vi er. Det styrker vores position i netværket, og det kan vi profitere af senere.”

.


FAKTA

Inspiring Denmark er den syddanske organisation for udvikling af erhvervsturisme. Vi arbejder for at tiltrække internationale konferencer til Syddanmark i samarbejde med blandt andet forsknings og uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og kommuner.

Læs mere om HEPA Europe (The Annual Meeting of the European network for the promotion of health-enhancing physical activity) her.

Yderlige oplysninger

Konferencevært Jens Troelsen: jtroelsen@health.sdu.dk

Project Manager Morten Olstrup: mol@inspiringdenmark.dk

.