2. July 2019

Jonas fanger det flygtige øjeblik i den store event

Jonas-1-e1562070965164

Vinder af ”Konferencer i Syddanmark”

Interessen for fotograferingen vurderer Jonas Legarth til at stamme fra barndommen, hvor faren altid havde et kamera inden for rækkevidde. Og da han trak rødderne op fra Djursland for at flytte til Odense for ti års tid siden, flyttede kameraet med ham.

I studietiden tog interessen for det tekniske til, og Jonas Legarth brugte mere og mere tid på at sætte sig ind i det grundlæggende håndværk.

Jeg besluttede på et tidspunkt, at dét var jeg så interesseret og engageret i, at det ville jeg bare prøve at leve af og arbejde med,” forklarer han smilende. Jonas Legarth valgte dog at færdiggøre studierne på Statskundskab, men brugte dog det meste af sin tid på at blive autodidakt fotograf gennem YouTube, blogs og bøger.

.

Det er lysten, der driver værket

Forretningen tog rigtig fart, da Jonas Legarth for to års tid siden opdagede, at eventen TEDxOdense søgte frivillige, herunder fotografer. Han slog til og fik en ilddåb i eventfotografering, der skaffede ham så mange kontakter, at han efterfølgende oprettede sin egen virksomhed Fotoment.

”Jeg har virkelig været motiveret for at lære en masse om det og virkelig tage det ind på den måde,” forklarer Jonas Legarth om sit erhverv. ”Det er virkelig lysten, der driver værket for mig, og sådan er det nok med de fleste ting i mit liv.”

I starten var det primært eventfotografi og konferencer, Jonas Legarth blev kastet ud i: ”Det jeg synes både er udfordrende, men også spændende, er, at man fuldstændig mister kontrollen. Hvis man tager produktbilleder, har man 100 % kontrol over lys og nuancer og kan tage det om. Det kan man ikke til en konference.”

Det er det udfordrende og kravet om nærvær, der tænder noget i Jonas Legarth. Og netop dette, blev han også udfordret på af en balletdanser under årets TEDxOdense-event. I en talk var der en kort optræden på scenen, der skulle fanges. ”Det var ganske få sekunder, men det var bare så vigtigt, at få det der skud. Der tænkte jeg, den skal bare sidde i kassen!”. ”Og du fik den?” Spørger jeg, ”- og jeg fik skuddet!”, understreger han*.

.

Konferencer i Syddanmark

 

Jonas Legarths billede i Inspiring Denmarks fotokonkurrence blev taget under årets Codegarden-konference i Odense. Han var egentlig hentet ind af filmbureauet Instafilm for at filme en række talks, men kunne ikke lade være med tage billeder undervejs. Netop dette billede blev taget på den sidste dag på konferencen, hvor alle deltagerne blev bedt om at dele sig op i grupper på konferencestedet DOK5000 på havnen i Odense.

”Jeg synes, det var sådan et fint motiv med den der lille gruppe, der sad og koncentrerede sig om noget, de var så dybt engagerede i. Jeg ville gerne prøve at fange den der dybe koncentration i det her store rum. Så jeg tog min bredeste vidvinkel på og gik så langt væk, jeg kunne og ned i frøperspektiv. Så det blev i virkeligheden en slags arkitekturfoto,” forklarer Jonas Legarth. ”Der var sådan et flot træværk og sådan et flot modlys. Det var et fint øjeblik med en så lille gruppe i et så stort rum.”

.

Den dybe koncentration i det store rum

Netop denne stemning af koncentration og fokus i det store rum fangede også juryens blik. Mødet mellem mennesker og begejstringen for at dele viden og erfaringer er det centrale budskab, når der skal tiltrækkes konferencer.

”Jeg synes, det er sjovt få ansvaret for at dokumentere et eller andet nogle mennesker har brugt et helt år på og lagt hele deres sjæl i,” fortæller Jonas Legarth. ”Man kan mærke, at der er gjort virkelig meget ud af det, og det er en helt særlig stemning. Det er en stor opgave.”

 


Vil du vide mere?

Jonas Legarths virksomhed Fotoment

Mere om Inspiring Denmark

Mød også Per Thyssen og Emma Laycock, der vandt i de andre kategorier.

*Se ballerinabilledet fra TEDxOdense her

.ø*