5. July 2019

Per foreviger den gyldne time

Per-1-e1562074653270

Vinder af ”Stemninger i Syddanmark”

Per Thyssen er egentlig programmør, og måske er det netop den baggrund, der har gjort, at han på kort tid har kunnet udfolde sit talent. Med et roligt sind fordyber Per Thyssen sig løbende i nye emner. Og sådan gik det også til, at han i dag har udviklet sig til en habil amatørfotograf.

Per Thyssen betegner sig næsten mere som fynbo end som vardenser, selvom det sindige, vestjyske sind stadig er et stærkt karaktertræk. I dag er han rykket tilbage i naturen i Ellinge efter en årrække i Odense sammen med sin kone, to børn og en voksende kamerasamling, som altid ligger klar i bilen.

.

Jysk sindighed og fordybelse i det fynske

Begrebet nørd er heldigvis blevet en kompliment, for det er netop sådan et menneske, jeg møder på en café i Odense, hvor vi søger ly for solens varme. Til hverdag tester Per Thyssen software til gravemaskiner og bulldozere. Måske er det derfor, at fotograferingen i naturen tiltaler ham. ”Det er en helt anden verden, ja, selvom Leica også har kameraer i topklasse, men dem har jeg ikke haft råd til endnu,” forklarer han med henvisning til sin arbejdsplads.

Sammen med sin kollega tager Per Thyssen ud og fotograferer naturen. Nogle gange for en enkelt aften, og indimellem hele dagture. Her testes lys og funktioner, men meget af forarbejdet har han læst sig til.

”Da jeg købte kameraet, tog jeg på biblioteket og lånte alt de havde om fotografering. Jeg kan godt lide at sætte mig ind i tingene, og der er jo utroligt mange funktioner på sådan et kamera.”

Hobbyen tog hurtigt fart efter førnævnte kollega solgte sit gamle kamera til Per Thyssen: ”Jeg bruger mange timer på fotografering nu. Køber hele tiden nyt grej. En ting er bare at komme ud i naturen. Jeg elsker bare at gå derude en tur med kameraet. Men man får da meget fokus på, om der er noget at fotografere. Man kigger utroligt meget i billeder, når man først bliver fanget af det.”

.

Stemninger i Syddanmark

Billedet er taget en tidlig weekendmorgen lige ved solopgang. Et sted, hvor Per Thyssen ofte bruger sin fritid: ”Tit i weekenden vågner jeg samtidig som til daglig. Mens familien sover endnu, drager jeg ud med kameraet og især her i foråret og efteråret.

Lyset er bedst den første time før og efter solopgang/-nedgang, fordi solen står lavt på himlen. Det giver et helt andet lys. Så der er mange gode billeder taget i den gyldne time, som man siger.”

Det var sådan en april morgen i den gyldne time, hvor tågen var fremme, at Per fangede det, der skulle blive vinderbilledet i stemningskategorien. På marken ved Ravnholdt stod et ensomt træ og bredte sig, og en hjord stod ude i højre side af billedet og græssede. Generelt har stedet et rigt dyreliv, men i morgentimerne er der ro og rum for fordybelse.

.

Per Thyssens helle talte til alle

Billedet er taget ved Ravnholt Gods ved Ryslinge og viser en typisk syddansk natur. Med et udtryk, der giver lyst til at træde ud i naturen for en mental pause blandt dyreliv og morgenstund fandt billedet vej ind i juryens hjerter.

”Det var sådan lige omkring, da solen stod op. Og på det kvarter jeg var der, ændrede lyset sig helt vildt.” ”Og så var der et eller andet ved træet, der fangede dig,” spørger jeg. ”Ja, man kan se dådyrene ude til højre. Faktisk står der en kæmpe flok, men jeg synes, at det der gav noget symmetri med det nøgne træ, så der blev kun plads til de to. Og så var tågen helt perfekt den morgen.”


Vil du vide mere?

Per Thyssens digitale portfolio på Flickr

Mere om Inspiring Denmark

Mød også Emma Laycock og Jonas Legarth, der vandt i de andre kategorier.

.