6. May 2019

Konferencen som en vej mod bedre patientbehandling

web-apnea

Der er mange gode grunde til at stille sig i spidsen for en konference. For Lillian Marcussen var det primært chancen for at styrke det tværfaglige samarbejde inden for en patientgruppe, der ofte lander mellem to stole.

”Man kan løfte kvaliteten af behandlingen, hvis man tænker tværfagligt. Søvnapnøpatienter er en gruppe med meget forskellige behov, men som får en standardbehandling med CPAP (lufttryksapparat til bedring af vejrtrækning), der desværre kun giver 50 % succesrate. Det er altså kun halvdelen der bliver effektivt behandlet,” fortæller Lillian Marcussen, der er forskningsleder og klinisk lektor på Kæbekirurgisk Afdeling på OUH.

Gruppen bag Interdisciplinary Conference in Treatment of Obstructive Sleep Apnea indkaldte til konferencen, da Kæbekirurgisk Afdeling og Respirationscentret har fået skabt et tværfagligt samarbejde, der har løftet behandlingen.

”Nogle gange skal man have flere behandlinger i spil og arbejde lidt mere systematisk. Her kan vi se, at det løfter behandlingen af patientgruppen med søvnapnø, hvis man tænker tværfagligt og tænker andre specialer med ind,” forklarer den nyslåede konferencevært.

En ny behandling til søvnapnø skabt ud af samarbejde

Konferencen løb af stablen d. 22.-23. marts med stor succes. Et unikt element undervejs var en bideskinne skabt til behandlingen af søvnapnø. Et værktøj Lillian Marcussen arbejdede med i sin ph.d. Til trods for forskningen i skinnen, er OUH dog fortsat det eneste sted i Danmark, hvor den er offentligt finansieret. Her behandles en mindre gruppe søvnapnø patienter, der ikke kan behandles med CPAP af forskellige årsager, og patienter, der har brug for kombinationsbehandling med såvel skinne som CPAP.

I arbejdet med skinnebehandling er der trukket på svenske erfaringer. Her er der i højere grad behandling med denne frem for CPAP. Skinnen øger luftvejene ved at skubbe underkæben lidt frem og skabe plads i svælget.

”Vi har jo stille og roligt bygget netværket op mellem afdelingerne og i nogen grad med andre syddanske klinikker. Men der er stadig lang vej til, at patienterne får en helt optimal behandling. Her gav konferencen virkelig mulighed for at netværke på tværs og styrke dialogen,” fortæller Lillian Marcussen.

Netværket er afgørende for den tværfaglige behandling

Lillian Marcussen og hendes fagfæller arbejder også løbende på at forebygge søvnapnø hos unge mennesker. Det er centralt, da patienterne har mange søvnforstyrrelser på grund af manglende luft under søvnen og derfor bl.a. lider af voldsom træthed, nedsat arbejdskapacitet og koncentrationsbesvær.

”Vi skal arbejde for at styrke det tværfaglige samarbejde. Søvnapnøpatienterne figurerer i mange sammenhænge. Nogle har også forhøjet blodtryk, diabetes 2 eller andre livstilssygdomme. Nogle kommer ind via øre-næse-halslægen, og nogle er diagnosticeret af deres tandlæge. De trænger til lidt mere opmærksomhed,” forklarer hun.

Netop samarbejdet og netværket har været formålet med konferencen, og konferenceværten tror på, at der er åbnet op for nye muligheder på området.
Inspiring Denmark som god sparringspartner

”Samarbejdet omkring konferencen har været super fint. Vi er ved at lave en evaluering, for vi skal sørge for at bruge denne her tværfaglige model fremadrettet,” fortæller Lillian Marcussen, der satte pris på at kunne trække på erfaringer fra Inspiring Denmarks team: ”Lene Lysholt har lært os mange ting og hjælpen til hjemmeside og grafik fra grafikeren Katrine Gammelgaard var rigtig godt.”

For Lillian var det ikke et spørgsmål om karrieremuligheder at stille sig i spidsen for en konference: ”Det var spændende at kombinere det universitære og praksis og relatere det til noget, vi kan bidrage med i klinikken. Folk fik noget med hjem og gav en positiv evaluering. Og vi fik sat tværfagligheden på dagsordenen.”


FAKTA

Inspiring Denmark er den syddanske organisation for udvikling af erhvervsturisme. Vi arbejder for at tiltrække internationale konferencer til Syddanmark i samarbejde med blandt andet forsknings og uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv og kommuner.

Læs mere om Interdisciplinary Conference in Treatment of Obstructive Sleep Apnea her.

Yderlige oplysninger

Konferencevært Lillian Marcussen: lillian.marcussen@rsyd.dk

Senior Project Manager Lene Lysholt: ll@inspiringdenmark.dk